Wat is nu de ideale camera voor het opnemen en streamen van uitvaartdiensten?

Het audiovisuele aspect van begrafenissen wint al jaren aan belang. Zo wordt ook de vraag naar professionele camera-apparatuur steeds groter. Enerzijds om tegemoet te komen aan de vraag van steeds meer mensen om een opname van de uitvaart mee naar huis te kunnen nemen. Anderzijds vormt een camerasysteem ook een ideale manier om snel in een capaciteitsuitbreiding van de aula te voorzien. Door bijvoorbeeld de beelden van de uitvaart live te streamen of over een HDMI-kabel naar een aanliggende ruimte te sturen. Met dit in ons achter hoofd gingen wij voor u op zoek naar de ideale camera voor de aula van uw funerarium of crematorium.

Bij het kiezen van een goede camera zijn er een aantal belangrijke aspecten waar we rekening mee moeten houden:

  • Beeldkwaliteit

Een eerste bepalende factor voor de keuze van een goede camera is natuurlijk de beeldkwaliteit. Hier moeten we echter al waarschuwen voor een eerste valkuil, er zijn online duizenden spotgoedkope camera’s te vinden die toch beweren een full HD beeld (1080p) op te leveren. De geadverteerde resolutie levert vaak enkel in optimale omstandigheden het beoogde resultaat op, daar naast resolutie ook lichtgevoeligheid een bepalend aspect is voor de uiteindelijke beeldkwaliteit van de camera. De aula van een funerarium of crematorium is zeker tijdens de uitvaartplechtigheid niet altijd volledig verlicht (weinig natuurlijk licht) daarom is het aangewezen te kiezen voor een camera met “lightfinder” technologie of nog beter een camera met lage minimale lichthoeveelheid. Wij raden toch zeker een resolutie van minimum 720p aan.

Opgelet, het heeft geen zin om een 4k Ultra HD camera aan te schaffen als de schermen in je aula slechts 720p ondersteunen.

Meer weten over het juiste scherm of beamer voor je aula?

  • Opnamefunctionaliteit

Als er toch in een camera wordt geïnvesteerd is het aangewezen ook rekening te houden met de mogelijkheid om de uitvaartplechtigheid op te nemen. Indien we kiezen voor een IP camera (wat sterk aangewezen is) dan hebben we de keuze om enerzijds te werken met een Network attached storage of NAS, wat eigenlijk simpelweg neerkomt op een harde schijf die we over het netwerk met de camera verbinden. Anderzijds is het ook mogelijk om te kiezen voor een camera met ingebouwd geheugen, zo ben je voor de beeldopnames in je aula nooit afhankelijke van een goed werkende internetverbinding (Veiliger!). Zeker wanneer er honderden mensen in je aula zitten met een smartphone, dan zouden deze de datadoorstroming over je netwerk kunnen verstoren, met onvolledige of onscherpe opnames als gevolg

  • Pan-Tilt-Zoom

De camera of camrecorder van links naar rechts bewegen maar ook van boven naar onder alsook kunnen zoomen met de cameralens is wat men bedoelt met PTZ functionaliteit. Het al dan niet hebben van een camera met PTZ bepaald dus of we een statisch dan wel een dynamisch beeld kunnen gaan reproduceren van onze uitvaartceremonie.

De betere camera’s laten je op voorhand een aantal beeldpunten vastleggen die je dan tijdens je dienst automatisch kan oproepen. Bijvoorbeeld Zoom in op de kist of switch naar het spreekgestoelte.

  • Audiokwaliteit

De audiokwaliteit van een aula camera is vooral een belangrijk aspect indien we de beelden ook op USB stick of DVD willen gaan meegeven aan de nabestaanden. Voor een optimale audioreproductie wordt er best gewerkt met een combinatie van meerdere externe inputbronnen. Enerzijds is er het geluid komende van de microfoons die gebruikt worden door de ceremoniemeester en de sprekers (bv. Een zwanenhalsmicro en een draadloze microfoon). Anderzijds is het ook aangewezen om het geluid van de verschillende muziekbronnen zoals uw CD of MP3 speler rechtstreeks te laten binnenkomen op de opnamen. Beide audiosignalen worden dan eerst gemixt door een centrale mixer (deze functionaliteit zit standaard in onze audiovisuele totaaloplossing voor het uitvaartwezen genaamd Liviau S) en worden daarna doorgestuurd naar de externe inputs van het gebruikte opname systeem.

Indien je dus opnames wilt maken van je viering beschikt je camera dus best ook over een externe audio-ingang (aanvullend op de ingebouwde microfoon)

  • Bediening

Naast de bediening van de eventuele PAN-TILT-ZOOM-functionaliteiten van uw camera is het ook belangrijk dat het camerasysteem in kwestie beschikt over een eenvoudige software voor onder andere het downloaden en het Live streamen van de opnames van uw camera. Idealiter wordt er gewerkt met een soort van tijdslijn waarbij u eenvoudig weg kan selecteren welke beelden u nu juist graag zou willen exporteren.

  • Aansluitingen

Eerder in dit artikel maakten we al gewag van het belang van externe audio inputs van het camerasysteem omwille van een goede en synchrone audiokwaliteit. Naast audio inputs is het ook belangrijk dat de camera beschikt over een netwerk aansluiting zodat de camera van op afstand kan worden bediend en de beelden van eender waar kunnen worden gedownload. Een HDMI of SDI uitgang stelt het camerasysteem dan weer in staat om naast het opnemen van de beelden, het beeld ook nog eens gelijktijdig te gaan dupliceren naar bijvoorbeeld de gang of koffieruimte voor wanneer de standaard aula capaciteit wordt overgeschreden.

  • Live streaming

Een laatste belangrijk aspect bij de keuze van uw camera voor uw funerarium of crematorium is de mogelijkheid tot het LIVE streamen van uw viering of dienst. We leven vandaag steeds meer in een geglobaliseerde wereld en vroeg of laat krijgt u vast en zeker de vraag of het niet mogelijk is of een bepaald familielid in het buitenland of een tante het ziekenhuis de dienst niet kan meevolgen vanop afstand. Let er daarom op dat uw camerasysteem beschikt over een livestreammodule die de verbinding kan leggen met een courant video streamingsplatform zoals Youtube of Vimeo.